Lelaki menghampiri atau melewati usia 50 tahun

Kembali Muda Dengan Kopi29

Amat kurang sekali kita mendengar ungkapan "Andropause". Ini adalah memandangkan kepada perubahan yang begitu minimal berlanjutan beberapa tahun akibat "Andropause". "Andropause" secara dasarnya adalah peroses kedewasaan sonsang (puberty in reverse).

Kaum lelaki yang dahulunya giat bekerja dan apabila pulang masih bertenaga melibatkan diri secara aktif bersama keluarga,bantu laksanakan kerja rumah, kendali masaalah kewangan dan adakalanya sambung dengan kerja kedua tetiba memenuhkan masa lapang dengan menonton tv ataupun tertidur di sofa.

Apabila persoalan di timbulkan mengapa itu berlaku, tiada sebarang jawapan yang terjumpa melainkan perasaan yang lebih tertekan.

Keadaan "Andropause" jarang sekali di bincangkan dan sekiranya isu ini di timbulkan, ianya akan di nafikan.

Fenomena "Andropause" berkait rapat dengan pengurangan hormon utama lelaki iaitu testosterone.

Apabila kaum lelaki mengalami pengurangan dalam testosterone, segala peroses pertumbuhan akan turut menurun.Anggota tubuh akan mengalami ketidak-seimbangan.

Testosterone yang juga merupakan "anabolic steroid" mempunyai fangsi utama untuk pertumbuhan tulang dan otot. Manakala otot yang utama dalam tubuh ialah jantung. Testosterone mempengaruhi kawalan memastikan kolasterol dan tekanan darah pada paras yang rendah dan dalam masa yang sama tentukan kadar bekalan darah sihat yang banyak ke jantung.Ia melakukan pemulihan/ransangan pada urat, saliran darah, penerima-kenal (receptor) hormon tetosterone ke bahagian alat kelamin.

Kaum lelaki yang mengalami "Andropause" kerap membuat rumusan bahawa suasana ini adalah akibat usia tua. Hakikatnya, kebanyakkan insiden adalah akibat pengurangan pada kadar hormon testosterone.

Antara gejala fizikal yang ketara adalah:

  1. Keadaan keletihan.
  2. Otot kenyal pada tubuh mula hilang walaupun setelah melakukan senaman.
  3. Perut mula membuncit.
  4. Ereksi pada alat kelamin semasa awal pagi mula menjadi sukar.
  5. Keadaan kesihatan mula terganggu dan penyakit kritical mula terjelma.

Dari segi sikologi, keinginan melakukan hubungan kelamin masih menyemarakkan tetapi alat kelamin tidak dapat berfangsi seperti yang di kehendaki.

Ini mengakibatkan emosi mengalami stres dan berikutan dengan stres hal keadaan seharian, ini menambah lagi kepada tekanan yang lantas akan mengakibatkan pengurangan pada hormon testosterone.

Gandingan herba dalam Kofi 29 memberi penekanan utama pada pertambahan hormon testosterone ini.

PESISIR HEALTH AND BEAUTY PRODUCTS (SA0210913-H)

Website and Corporate Identity Designed by WizanZaini.