Mengenai Herba Maca

Maca adalah merupakan salah satu daripada lima herba yang di gandingkan di dalam ramuan Kofi 29 yang lazat lagi menyelerakan.

Maca atau dalam bahasa saintifknya “Lepidium meyenii" mempunyai sejarah berkurun di mana generasi terdahulu di Peru mengamalkan permakanan ke atasnya sebagai perubatan serta kesihatan. Penduduk tempatan Peru mengambil tumbuhan berakar ini khasnya untuk memperkukuhkan stamina, tenaga serta peranan ketaranya terhadap sesi hubungan kelamin.

Menurut kajian sains, herba ini di dapati memberi sumbangan jelas terhadap kesihatan dan di takrif sebagai “adaptogen”, membawa maksud, mempunyai ciri meningkatkan daya tahan tubuh manusia daripada tekanan fizikal dan mental (dalam bentuk stres), justeru itu memberi perlindungan daripada serangan penyakit.

Sehubungan dengan penemuan saintifik ini , herba Maca kini di ambil dalam bentuk pil, astrak cecair ataupun serbuk. Produk Kofi 29 melalui kajiannya, telah berupaya menggandingkan Maca bersama herba yang lain untuk menghasilkan manafaat yang lebih tinggi keberkesanannya dalam aspek perubatan. Lebih menarik, Kofi 29 dapat di nikmati dalam citarasa minuman yang lazat tanpa melupuskan khasiat perubatannya.

Penemuan saintifik itu juga mengesahkan bahawa Maca meransang/mempengaruhi sistem endokrin/imune/kebal untuk berupaya menyokong gland untuk mengeluarkan hormon dalam kadar yang sesuai bertepatan dengan sukatan yang di tentukan oleh keperluan tubuh manusia. Maca merangsang “pituitary gland” dan oleh kerana itu, ianya dapat berfangsi secara optimal. Kesan dari peroses ini, sistem endokrin dapat mencapai tahap keseimbangan. Selanjutnya, fenomena ini membawa kesan positif kepada “thyroid”, “parathyroid”,” pancreas” dan “adrenal glands”.

Sepintas lalu, gandingan “gland” menghasilkan kimia semulajadi di kenali sebagai hormon yang bertindak sebagai perantara kepada keperluan fangsi tubuh manusia. Perantara ini memainkan peranan besar kepada berbagai peroses pergerakan fizikal dalaman tubuh manusia tanpa di sedari sama sekali oleh manusia itu sendiri. Apabila hormon(perantara) ini di cetuskan oleh “gland”, ianya terus mengalir ke saliran darah dan bergerak ke organ dan tisu di seluruh bahagian dalaman tubuh manusia.

Memandangkan ciri-ciri herba Maca yang mempengaruhi sebahagian besar terhadap keseimbangan hormon dalam tubuh manusia, maka tidak mustahil ianya mempengaruhi sebahagian besar aktiviti dalaman tubuh manusia, lantas menghasilkan pelbagai manafaat seperti berikut:

Mempertingkat tenaga serta ketahanan

Memantapkan daya ingatan, daya pembelajaran serta kekuatan mental.

Tindakan positif ke atas sistem saliran darah ; percepatkan pemulihan luka dan menggurang anemia(kurang sel darah merah).

PESISIR HEALTH AND BEAUTY PRODUCTS (SA0210913-H)

Website and Corporate Identity Designed by WizanZaini.